2012. november 29., csütörtök

Kacsamáj pástétom Lottitól

Nemrég voltunk Lottinál és Lajánál. Sajnos ritkán jutunk el hozzájuk, de olyankor mindig fenséges lakomában van részünk. Ez most is így volt. Az előétel kacsamáj pástétom volt kaláccsal és bagettel. Fenséges volt, így elkértem Lottitól a recptet, íme:

Vettem egy olyan 70 dkg-os darabot, abból pont két olyan adag jött mint amit a vacsin ettünk, és az a lényeg hogy 4-5 nappal a fogyasztás előtt kell elkezedeni a procedúrát. Először is egy éjszakára be kell áztatni a májat tejbe (valamelyik recept írt a tejbe egy gerezd fokhagymát volt amelyik nem, én kipróbáltam mind a két változatot, nem volt lényeges különbség.) Másnap kivenni, letörölgetni várni egy keveset amíg szobahőmérsékletű lesz és akkor jön a trancsírozás: annyira meg kell tisztítani a májat az erektől és a hártyáktól amennyire csak lehet. A nagy fő ereket ügye még nagyjából könnyen ki lehet szedni, aztán lehet szöszölni a kicsikkel is. Én kb 45 perc/ egy óra után szoktam azt mondani hogy na ennyi, addigra a máj is megolvad és elég undi már a dolog. Akkor ezt a masszát, besózom, borsomzom meg reszerelek rá kis szerecsen diót, (Itt kell belletenni a többi cuccot is ha akarsz kísérletezni, szarvasgombával, akármivel. Először tettünk bele egy felesnyi tokaji aszút de lehet portóit is, az finom volt) összekeverem és egy tálban visszateszem a hűtőbe még egy éjszakára. Másnap először is kivágok kartonból olyan formát ami pontosan illeszkedik az edény formájához és majd a máj tetejére kerül. A kartont becsomagolom alufoliába. Aztán megint kiveszem és elkezdem darabokban belepasszírozni a májat az agyagedénybe, jó alaposan belenyomkodva , hogy sehol ne maradjon levegő, mivel hidegen még olyan mint a gyurma ez könnyen megy. Aztán a tetejére jön a forma, az edényt beleteszem egy magas falú tepsibe és felöntöm forró vízzel legalább a máj szintjéig. A sütési időnél minden recept eltér van ami 110 fokon 40 percet van ami 130 fokon 30-at ír nekem a 120 fokon 45 perc vált be de ezt sütője válogatja. No ha letelt az idő vedd ki és óvatosan nyomd meg egy kicsit a kartonokat, így a zsír fel fogg buggyani az alufólás karton tetejére és ettől egyenletesebb lesz a pástétom kinézete. És akkor hűtő még 1-2 éjszakára és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése