2014. január 20., hétfő

Burgonya, melyik mire való

"Az újburgonya előnye, hogy friss, ropogós, még nem csúfítják el a csírakezdemények. Hátránya viszont, hogy gyorsan romlik, ezért nem érdemes betárolnunk belőle: erre a célrainkább a kései fajták alkalmasak.

Az újkrumpli jellegzetessége, hogy alacsony keményítőtartalma miatt számos hagyományos krumpliétel nem készíthető belőle (pl. gombóc vagy tócsni), annál finomabb viszont köretként vagy tavaszi zöldséglevesekbe főzve.

Már ebből is kiderült, hogy nem mindegy, hogy milyen ételhez milyen krumolit használunk. Az egyes fajták állományuk (keményítőtartalmuk) alapján három csoportba oszthatók. Nehezíti a helyzetet, hogy mindegyik csoportban találhatók sárga, vörös vagy rózsaszín héjú fajták. Szín alapján tehát nem tudunk egyértelműen a célunknak megfelelően választani; a krumpli fajtáját kell ismernünk ahhoz, hogy tudjuk, mire számíthatunk.


Salátának való

Szilárd állományúak csoportjába azok a fajták tartoznak, amelyek főzés közben sem főnek szét, hanem feszesek maradnak, emiatt megfőve is jól darabolhatóak. Ezekből készíthetőek a legjobb krumplisaláták, hidegtálak, és a nem csak finom, hanem mutatós rakott krumpli is.

Krumplifajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata

Vegyesen felhasználható

Közepesen szilárd állományúak azok a fajták, melyek az előző csoportnál omlósabbak, mégsem főnek szét elkészítésük során. Ezek a legkedveltebb és a leggyakoribb krumplifajták. Salátához, tócsnihoz, püréhez, levesnek, főzeléknek kitűnő.

Krumplifajták: Rózsakrumpli, Lilaburgonya, Aladin, AMorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlett, Roco, Rosara stb.

Pürének vagy rosejbninek való

A harmadik típusba a lisztes burgonyák tartoznak, amelyekből a legpuhább pürék, tészták készíthetőek. Ezenkívül süthetjük olajban hasábburgonyának vagy chipsnek, valamint sütőben, héjában sült krumplinak.

Lisztes fajták: Agria, Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady stb.

Az egyes fajták íze és aromája közt is nagy különbségek lehetnek. A hazai fajták aromásabbak, viszont a betegségeknek, kórokozóknak kevésbé állnak ellen. mint a külföldön- elsősorban Hollandiában- nemesített, betegségekkel szemben rezisztens fajták.

Ha a vásárlásnál az eladó nem tud felvilágosítással szolgálni a krumpli fajtájáról, akkor sütéshez inkább vöröses színű krumplival érdemes próbálkozni, püréhez pedig inkább a fehéressel."

Forrás: http://www.hobbikert.hu/magazin/melyik-burgonyat-kell-sutni-melyiket-kell-fozni.html

Fajtaképek



folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése