2013. január 15., kedd

Juhtúrós sztapacska, savanyú leves, slambuc

Savanyú leves

olajon megpirítani a lisztet, lehúzni fűszerpaprikát belerakni egyéb belevalók

egyéb belevalók:
vöröshagymát aprítani, fokhagymát szétnyomni, darabolni
fehérrépát, burgonyát, 1 db tv paprikát, kevés paradicsomot, kevés kolbászt kockára vágni

3-4 babérlevél, alaposan megsózni, felönteni vízzel, felforrÁS után 30-40 percet főzni
ecet, tejföl még egyet rottyanjon és készen van

Juhtúrós sztrapacska

krumplit nyersen lereszelni, 1 tojás, liszt, só, összekeverni
forrásban lévő sós vízbe beleszaggatni
néha megkavarni, ha feljöttek a víz tetejére megfőttek
szalonnát pirítani, zsírját a leszűrt sztrapacskára tenni

rétegezni egy tálba:
sztrapacska
juhtúró
sztrapacska
juhtúró
sztrapacska
tetejére pirított szalonna

Slambuc

füstölt szalonnát felkockázunk
megpirítani bográcsban
nagy lebbencset hozzáadni, szalonnán megpirítani, míg szép barna nem lesz
vöröshagymát felaprítani, hozzáadni

krumplit felaprítani, bográcsot félrehúzni, pirospaprikát belekeverni miután kihűlt, hogy nehogy megégjen, ahogy el kezd melegedni, hozzáadni a burgonyát, megsózni (vigyáznia mennyiséggel, mert a füstölt szalonna nagyon sós)

amikor már serceg forró vízzel felönteni (rövidebb idő alatt fő meg, nehogy a tészta szétázzon), tovább főzni
megborsozni, megrázogatni

Forrás: Tv Paprika- Táj-Föld (2013.01.15-i adás, 2010-es sorozat 10. rész)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése