2012. november 12., hétfő

Sütőtökös kesz

Limara pékségéből


Hozzávalók:
  • 300 g finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. fahéj
  • 1/2 tk. ő. gyömbér
  • csipet só
  • 180 g barnacukor
  • 100 g puha vaj
  • 2 tojás
  • 200 g sütőtökpüré
  • 1 tk. vanília eszencia
  • 100 g sütésálló csokilencse


Sütőtök szobahőmérségletű legyen és kevés vizet tartalmazzon. Liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, gyömbér, só. Mixerrel habosítani a puha vajat és a cukrot, utána egyesével a tojások. Ha már minden habos mehet a vaníliaesszencia és a sütőtök. Alacsonyabb fokozaton liszt és csoki. Sütőpapíros tepsire kiskanálnyi gömbök. 175 fokon 14 perc, pihen, rácsra hűlni.

Forrás: http://limarapeksege.blogspot.hu/2011/09/sutotokos-keksz.html

Mogyoróvajas csokis keksz

Limara pékségéből


Hozzávalók:
  • 100 g puha vaj
  • 100 g Koronás Aranybarna cukor
  • 80 g finom cukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 250 g mogyoróvaj
  • 200 g finomliszt
  • 3/4 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 120 g csokoládé lencse

puha vaj + kétféle cukorral habosra keverni, hozzáadni a tojást + vanília kivonatot. Kisebb tojásnál 1,5 tojás. Tovább habosítani. + mogyoróvajjal alaposan elkeverni "Ezután a habverőt lecserélem a másik mixerszárra, ami kevert tésztákhoz való, vagy spatulára váltok."
liszt, só, sütőpor, szódabikarbónával elkeverni és a mogyoróvajas krémhez adni. Ha kész a tészta belrakni a csokidarabokat.

Sütőpapírral kibélelt tepsire rakni dió nagyságú gömböket és kissé lelapítani.

180 fokos előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt sül meg, utána a tepsin hagyni pihenni néhány percig, majd rácsra szedni.

Forrás: http://limarapeksege.blogspot.hu/2012/11/mogyorovajas-csokis-keksz.html

Stefánia-vagdalt/szemes fasírt (Erzsike receptje)

1,5 kg sertés lapocka darálva
2 közepes szem reszelt nyers krumpli
2 nyers tojás
vöröshagyma, fokhagyma
só, bors, piros paprika

2 csomag (450 gr-os) bacon a betekeréshez
12 főtt tojás tölteléknek

Ebből két tekercs lesz. 2-2.5 órát sül fólia alatt kb. 200-220 C-on (5-ös fokozat 8-ból). A fólia csak a végén kerül le, a teteje megpirításához.

2012. november 11., vasárnap

Márton-napi libacomb savanyúkáposztával és kacsamájjal


nagy, ovális jénai tálban rétegeket rakok:
bacon
savanyú káposzta
0,5 kg tisztított kacsamáj
vöröshagyma, fokhagyma
befűszerezett libacomb (kacsacombbal is működik)
rozmaring ágak
savanyú káposzta

libacomb fűszerezése: megtűzdelem fokhagyma gerezdekkel, beszóróm sóval, borssak, majorannával és betekerem baconbe

Rárakom a jénai tetjét és berakom 100 C-ra előmelegített sütőbe. 2 órát sül. 2 óra után megemelem a hőmérségletet 150 C-ra, így még sül kb. 2 órát. Annyi káposztát teszek az aljára-tetejére, hogy a jénai végül teljesen tele lesz, de amikor elkezd a káposzta levet, a combok pedig zsírt ereszteni, akkor az egész túl sok lesz, így egy kevés levet és valamennyi káposztát (én az aljáról szedtem, hogy a teteje betakarva maradjon) leszedtem róla, hogy ne follyon ki a tálból. A levet bekevertem a krumplipürébe később, a káposztát pedig visszaraktam, amikor összeesett annyira, hogy már jól belefért. A második 2 óra után elmentünk fürdetni Esztert, akkor még nem volt jó 100%-osan a hús, de ezártam a sütőt. Amikor visszajöttem fürdés, mese és alvás után (kb. 1 óra), akkor már tökéletes volt. Persze ezt ki lehet váltani, ha be van kapcsolva a sütő, de nagyon figyelni kell, hogy ne száradjon ki, habár szerintem a káposzta alatt a szaftban nagyon nehéz igazán kiszárítani még a kacsahúst is.

Cider/almabor birsalmából

3,8 kg birsalma (rossz részek kivágva, kicsumázva, darabolva, aztán gyümölcscentrifugán átnyomva)
3,8 kg cukor
1,9 l víz

kotyogó
10 l-es vödör tetővel
2 gr borélesztő

Ma betettem a második adagot is, belekevertem a borélesztőt, kezdheti a kotyogást a garázsban. Remélem tényleg el is fogja kezdeni és nem lesz belőle almaecet. :( Hőmérséglettől függően kb.



4,287 kg
4 kg cukor
2 liter víz
8g borélesztő 80 ml 34 C-os vízben felfuttatva

később pár csepp pektinbontó

12.31-én

4 kg édes alma darálva
4 kg cukor
5 liter víz

2012. november 4., vasárnap

Zölddió receptek

A zölddióból készülő likőr, befőtt stb. megalkotásáról idén eléggé lecsúsztam, de hogy jövőre ez ne így legyen ez is feljegyzem a tennivalók közé. Amennyire látom zölddiót júniusban kell szüretelni (Szent Iván éj körül) és több dolgot is lehet készíteni belőle.

Likőr: http://szepsegtar.blogspot.hu/2009/06/zolddio-likor-most-van-az-ideje.html?m=1
           http://vesta007.blogspot.hu/2012/07/zolddio-likor.html?m=1

Szirupban: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/06/zolddio-szirupban-diolevel-mint.html?m=1

Mártás: http://www.vadaszat.net/recept/dosa/vadrecept.html

Diós receptek gyüjtőoldala: http://grocceni.com/b2/diorecept.html