2012. december 1., szombat

Tortilla gyűjtemény

Már régóta tervezem, hogy csinálok házi tortillát, de még sosem láttam neki. Illetve egyszer igen, de akkor még nem tudtam, hogy nem szabad csak kukoricalisztből készíteni, mert nem lesz jó a tészta, egy kis sima lisztet is keverni kell bele, akor lesz jól formázható, süthető. Egy-két napja bruschettát ettünk paradicsom salsával és szóba került ez is. Rákerestem a neten és találtam egy nem annyira szimpatikus receptet sima liszttel és margarinnal. Ezen kicsit felhördülve kutattam tovább és találtam egy (szerintem) tisztességes tortilla receptet ill. receptgyűjteményt. Most ugyan nincs "szezonja", de tavasszal-nyáron elkészítem.


"A tortilla tésztája az alaprecept szerint kukoricalisztből készül, ami elég könnyen kiszárad és törik, ha viszont a kukoricaliszthez búzalisztet fele-fele arányban adunk, akkor nem fog törni és kiszáradni, így könnyen tudunk feltekerhető tortilla tekercset is készíteni.

Tortilla hozzávalók (10 db)Tortilla

  • 15 dkg kukorica liszt
  • 15 dkg fehér liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 dl víz
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só

Tortilla készítése

A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport. A langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
Tortilla tipp!
A tortilla készülhet tisztán búzalisztből is, ezáltal könnyebb vele dolgozni és másnapra sem szárad ki, feltéve ha marad belőle. A tortilla tésztáját sokféleképpen ízesíthetjük, a legkedveltebbek a fokhagymás tortilla, paradicsomos tortilla, spenótos tortilla és a chilis tortilla tészták.

Fokhagymás tortilla hozzávalók (10 db)

  • 30 dkg liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só

Fokhagymás tortilla készítése

A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport, és a fokhagymatörőn áttört fokhagymát. A langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Paradicsomos tortilla hozzávalók (10 db)Paradicsomos tortilla

  • 30 dkg liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 paradicsom
  • 2 dl víz
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só

Paradicsomos tortilla készítése

A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk és a húsos részét apróra vágjuk. A magokat és a levét nem használjuk fel! A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport, az apróra vágott paradicsomot. Langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Spenótos tortilla hozzávalók (10 db)

  • 30 dkg liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 5 dkg spenót
  • 2 dl víz
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só

Spenótos tortilla készítése

A spenótot megmossuk, szárát letépkedjük, vízbe tesszük és forrásig melegítjük. Leszűrjük és pépesre összevágjuk. A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport, és a spenótot. Langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Chilis tortilla hozzávalók (10 db)Chilis tortilla

  • 30 dkg liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 chili paprika
  • 2 dl víz
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só

Chilis tortilla készítése

A chili paprikát megmossuk, ketté vágjuk, a magokat késsel kihúzzuk belőle, majd apróra összevágjuk. A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport, és a chilit. Langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük. A tészta golyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtunk (sütéskor úgy is megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor van készen, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
Tortilla tipp!
Tortilla készítésekor ha nincs időnk tortilla lapokat sütni, akkor konyhakész tortilla a nagyobb élelmiszerüzletekben megvásárolható. Tortilla készítésekor tölteléknek használhatunk bármilyen szendvicskrémet, csíkokra vágot és olajon megsütött csirke, marha, vagy disznó húst, salátákat, hagymát, paradicsomot, sajtokat stb.. A tortillához nagyón jól passzolnak a különböző csípős és nem csípős mártások és szószok. A tortillákat miután feltekertük ne fedjük be teljesen csak a 2/3-ig, így nem folyik ki a töltelék és könnyebb megenni.
A tortillának kétféle változata létezik, amelyek teljesen különböznek egymástól. Az ismertebb a dél-amerikai, ami egy kukoricalisztes kerek lepényre hasonlít leginkább. Tortilla tekercset készítve hússal és mindenfajta zöldséggel töltik meg. A másik a spanyol tortilla, amiben krumpliszeleteket és zöldségeket sütnek meg, majd tojással öntik le.

Tortilla elkészítése: 40 perc. A receptet beküldte Pesto15."

Forrás: http://tortilla.infobomba.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése