Elsősorban Spanyolországban és Mexikóban ismerik ezt a süteményt, ami egy égetett tésztából készült fánk. Több fajtája létezik, hagyományosan csak fahéjas kristálycukorba hempergetik, de lekvárral, csokival és karamellel töltött változattal is találkoztunk már.
Hozzávalók:
• 250 ml tej
• 2 teáskanál cukor
• csipet só
• 6 dkg vaj
• 12,5 dkg liszt
• 4 tojás
• olaj a sütéshez és a fahéjas cukor a hempergetéshez
A vizet felforraljuk a vajjal, majd a száraz hozzávalókat összekeverjük. A lisztes keveréket beleöntjük a forró vizes vajba. Nem kell megijedni, a tészta össze fog ugrani, de nem szabad feladni, egészen addig kell keverni, ameddig el nem válik az edénytől. Ha megvagyunk, mehetnek a tésztába a tojások, de szigorúan csak egyesével, mert jól el kell keverni. A tésztát tegyük nyomózsákba (lehetőség szerint cikcakkos végű legyen), és forró olajba nyomkodjunk 8-10 centi hosszú „kígyókat”. Ha kisültek, forgassuk meg cukorban.
Madeleine
A madeleine a franciák teasütije, finom, omlós és közben szaftos is. Aki szereti az egyébként nem túl izgalmas ízű, de elképesztően jó állagú süteményeket, az próbálja ki a madeleine-t. Az egyetlen nehézséget az jelentheti, hogy speciális sütőformában kell készíteni, amiből lehetőleg teflonost vagy szilikonost válasszunk, hogy ne kelljen kilisztezni.
Hozzávaló 9 darabhoz:
• 8 dkg liszt
• 10 dkg cukor
• 1 vaníliás cukor
• 10 dkg vaj
• 2 tojás
• 1 citrom reszelt héja
• csipet só
Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót, majd állandó keverés mellett jöhet hozzá az olvasztott vaj és a liszt. A madeleine-formákat lisztezzük ki, a masszát kanalazzuk bele. Előmelegített sütőben 180 fokon 5-6 percig süssük, míg a madeleine-ek szélei barnulni nem kezdenek. Igény szerint mehet rá porcukor.
A klasszikus crème brûlee
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 3 dl tejszín
• 1 dl tej
• 1 darab vaníliarúd
• 4 tojássárgája
• 2 evőkanál barna cukor
• kb. 1 evőkanál kristálycukor/forma a karamellizáláshoz
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tejszínt és a tejet a felhasított, kikapargatott vaníliarúddal forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. Ezután kiemeljük belőle a vaníliarudat, és újra felmelegítjük a tejes tejszínt. Ne forrjon! A tojássárgáját a barna cukorral felhabosítjuk, a meleg tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadjuk, majd kis porcelántálkákba adagoljuk. A formákat egy tepsibe ültetjük, majd forrásban lévő vízzel feltöltjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának ¾-ig érjen a víz. A 150 fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor mindegyik adag felszínét megszórjuk 1-1 evőkanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk.
Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20121028/churros-creme-brulee-madeleine-recept/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése