2012. október 30., kedd

Mentaszirup

Több receptet is megnéztem, de nem igazán szimpatikusak, így most úgy csinálom meg, ahogy az én fejemben kialakult az ötlet. Aztán meglátjuk, hogy mi alakul ki belőle, legfeljebb majd jövőre módosítunk rajta. :)

Először is betettem egy lavórba az összes mentát, mert nem tudtam csak másnap felhasználni és nem akartam, hogy elhervadjon. De nem is volt így rossz, mert legalább kapott egy első mosást, ami nagyon ráfért. 

Előszedtem 6 literes üveget (+ 1/2 litereset) és a gazdaboltban szereztünk hozzájuk parafa dugókat. (Eszter nagyon bírta a dugókat, ő akarta fogni az összeset, de csak a három nagyot tudta egyszerre megmarkolni, de azzal is úgy járkált, mintha övé lenne a világ legnagyobb kincse. :D Az övé is és persze nem a parafa dugókra gondolok! :D)

Utána nekiültem és a szárról leszedegettem a leveleket, aztán átnéztem, hogy ne maradjon benne régi, nagyon fonnyadt levél illetve minél kevesebb tuja :). Megint beáztattam vízbe, hogy még tisztább legyen, majd kiszedve a mosóvízből egy lecsöpögtető tálba rakta. Egy naaaaagy lábasban elkezdtem karamelizálni 3 kg cukrot (eredetileg az egészet karamelizálni akartam, de ilyen mennyiségnél ez lehetetlennek tűnt). de ez már nem az a mennyiség, amit értelmesen lehet, így miután elkezdett olvadni és néhol túlságosan letapadni elkezdtem felönteni vízzel. 3 kg cukorhoz 6 liter vizt öntöttem (majd később még öntöttem hozzá 6-7 dl-t). A cukor nem olvadt el teljesen, elkezdtem melegíteni a szirupot, így szépen lassan teljesen egynemű lett. Közben a mentát vágódeszkán megvagdostam és beleraktam. A menta mennyiségéről fogalmam sincs, nagyon sok volt. :D Tovább melegítettem a főzetet, egy kis idő múlva (15-20 perc ?) elzártam és lefedtem a lábas tetejét egy tiszta ruhapelenkával, hogy a muslincák ne látogassák. 1 napig áztatom benne, aztán folytatom a műveletet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése