2014. február 2., vasárnap

Sült csülök juhtúrós sztapacskával és dinsztelet lilakáposztával

Tegnap sült csülköt csináltam juhtúrós sztarapcskával és dinsztelt lilakáposztával. Az eredeti receptet egy helyi kis hírmondóban találtam, de eléggé elnagyolt recept volt, majd beszkennelem ide. a lényege az volt, hogy egy 1,5 kg-os csülköt (mi most hátsó, teljesen nyer, füstöletlen darabot használtunk) előző este bekenünk (dijoni) mustárral, megszórjuk őrölt fekete borssal, őrölt köménnyel és egy fej reszelt fokhagymával ( a recept darálttat írt, de én sajtreszelőn lereszeltem). Az egészet beraktam egy (kettő) nejlonzacskóba és beraktam éjszakára a hűtőbe. Másnap reggel kivettem a zacskóból, besóztam (oké, ezt elfelejtettem, csak sütés közben sóztam meg, de így sem lett sótlan) és beraktam egy kerámiabevonatos vasedénybe, ráöntöttem fél liter sört, rátettem a tetejét és beraktam a 170°C-ra előmelegített sütőbe. A recept szerint 2,5 órát kellett volna sülnie, de nálunk végül 3,5 órát sült körülbelül, de ezt a vasedénynek tulajdonítottuk, viszont eszméletlenül finom és omlós lett. :)

A juhtúrós sztrapacskát ezalapján a recept alapján csináltam, a dinsztelt lilakáposztánál meg nagyjából ezt követtem. Igaz méz nem került bele és vörösbor helyett vörösborecetet raktam bele. Kb. ez volt a tartalma

1,5 kg lilakáposzta
1 fej vöröshagyma
2 (?) evőkanál cukor
2 kiskanál őrölt kömény
3 evőkanál vörösborecet
só, őrölt fekete bors

A lilakáposztából kiszedem a torzsát meg a nagyon nagy darabos alját, vékonyan felszeletelem. Olajon megdinsztelem a vöröshagymát, majd ráteszem a káposztát, megsózom és fedő alatt párolom, néha megkevergetem, hogy nehogy lekapja, néha kevés vizet is öntöttem rá. Amikor már nagyjából megpuhult a káposzta megszóróm cukorral és borssal, majd ráöntöm a vörösborecetet és folyamatosan kóstolgatom kanalanként, hogy kell-e a következő. Egy dolgot fogok legközelebb másként csinálni, a cukrot nem a káposztára szórom, hanem először megkaramellizálom és utána teszem rá a káposztát.

A végeredmény nagyon finom, nagyon laktató, nehé étel lett, ha délután ebédel az ember, vacsi már nem nagyon kívánkozik utána, viszont isteni finom. Nagyon jó ízei vannak. :D


1 megjegyzés: