2014. február 20., csütörtök
Kenyérsütéshez
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140121-kenyersutes-bolti-liszt-bl-80.html?sec-4
Limara péksuli http://www.gasztrotipp.hu/cimke/peksuli/
Limara kommentje- Akik szeretnek kenyeret sütni csoportban: dagasztás után 30 perc kelesztés (érlelés) következik, majd átgyúrás. ezután jön 15 perc pihentetés, majd formázás. Után a második kelesztés, ami körülbelül 1 ó-1ó 15 perc...
"MIÉRT LEHET PUHA A KENYÉR HÉJA?
"Szép napot kívánok!
Naponta több levelet kapok azzal a kérdéssel, hogy mi lehet az oka annak, ha a kenyér héja nem ropogós, cserepes, hanem puha. Mivel sokaknak gondot okoz, így itt válaszolok. Sajnos azt kell mondjam, több oka is lehet. egyrészt a kelleténél kissé lágyabbra dagasztott tészta is ok lehet, ha ilyen hibába ütközünk, a legelső, amin változtatnunk kell, hogy legközelebb csökkentjük a folyadék mennyiségét. Valószínűleg már 1-2 evőkanállal kevesebb folyadékkal javulni foga kenyerünk állaga. Ha túl sok ugyanis a folyadék, akkor könnyebben túlkel a tésztánk, akár az első kelesztés (érlelés ) alatt, akár formázás után. Ha melegben, pl. lecsukott kenyérsütőgépben dagasztjuk a tésztát, akkor is vezethet kicsi túléréshez, ami lágyít a tésztán, így megint csak puha kenyérhéjat kapunk. Az első érlelés alatt egyszer át kell gyúrni a tésztát, ez megint csak a jobb állag eléréséhez segít. ha formázás közben nem szorítunk ki elég levegőt a tésztából, akkor is gyorsabban kel a kenyerünk, így csökkenteni kell a második kelesztési időt, különben szintén túlkelhet a kenyerünk, ami ha nem is látványos, biztosan puha kenyérhéjhoz vezet. Ha a kelesztés 20-22 foknál magasabb hőmérsékleten történik, akkor is lágyulhat a tésztánk, ami megint csak a túlkelesztéshez vezethet. Ha lágyabbra sikerül dagasztani a tésztát, akkor legalább a második kelesztést érdemes hűtőben végezni. valamint, ha nem elég forró a sütőnk, hosszú ideig, alacsony hőfokon sül, szintén puha kenyérhéjhoz vezethet. Sütés utolsó 10-15 percére érdemes a sütőedény tetejét levenni, valamint érdemes a sütési idő végén a már kikapcsolt sütőben, aminek az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal 5 percre a sütőben hagyni a kész kenyeret...."
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése