- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 1 kanál cukor
- 5 dkg vaj
- fél dl rum
- só
- olaj a sütéshez
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 2,5 dkg élesztőt, beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. A fánkot középforró olajban, egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél figyeljünk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön a zsírban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkor szűrőkanállal szedjük ki, és még melegében szórjuk meg vaníliás cukorral.
Forrás: Bártfai László- 155 sütemény
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése