Savanyú leves
olajon megpirítani a lisztet, lehúzni fűszerpaprikát belerakni egyéb belevalók
egyéb belevalók:
vöröshagymát aprítani, fokhagymát szétnyomni, darabolni
fehérrépát, burgonyát, 1 db tv paprikát, kevés paradicsomot, kevés kolbászt kockára vágni
3-4 babérlevél, alaposan megsózni, felönteni vízzel, felforrÁS után 30-40 percet főzni
ecet, tejföl még egyet rottyanjon és készen van
Juhtúrós sztrapacska
krumplit nyersen lereszelni, 1 tojás, liszt, só, összekeverni
forrásban lévő sós vízbe beleszaggatni
néha megkavarni, ha feljöttek a víz tetejére megfőttek
szalonnát pirítani, zsírját a leszűrt sztrapacskára tenni
rétegezni egy tálba:
sztrapacska
juhtúró
sztrapacska
juhtúró
sztrapacska
tetejére pirított szalonna
Slambuc
füstölt szalonnát felkockázunk
megpirítani bográcsban
nagy lebbencset hozzáadni, szalonnán megpirítani, míg szép barna nem lesz
vöröshagymát felaprítani, hozzáadni
krumplit felaprítani, bográcsot félrehúzni, pirospaprikát belekeverni miután kihűlt, hogy nehogy megégjen, ahogy el kezd melegedni, hozzáadni a burgonyát, megsózni (vigyáznia mennyiséggel, mert a füstölt szalonna nagyon sós)
amikor már serceg forró vízzel felönteni (rövidebb idő alatt fő meg, nehogy a tészta szétázzon), tovább főzni
megborsozni, megrázogatni
Forrás: Tv Paprika- Táj-Föld (2013.01.15-i adás, 2010-es sorozat 10. rész)
2013. január 15., kedd
Töltött gombafejek
menta
bazsalikom
petrezselyem
bors
szardella
feta sajt
gombafejek egészben
Gombafejeket megtisztítani, zöldfűszereket feladpíratni és összekeverni a feta sajttal és a szardellával, majd betölteni a megfordított egész gombafejekbe. 200 fokon sütni 5-10 percig.
Forrás: Jó szakács, rossz szakács
bazsalikom
petrezselyem
bors
szardella
feta sajt
gombafejek egészben
Gombafejeket megtisztítani, zöldfűszereket feladpíratni és összekeverni a feta sajttal és a szardellával, majd betölteni a megfordított egész gombafejekbe. 200 fokon sütni 5-10 percig.
Forrás: Jó szakács, rossz szakács
2013. január 13., vasárnap
Szalagos fánk
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 1 kanál cukor
- 5 dkg vaj
- fél dl rum
- só
- olaj a sütéshez
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 2,5 dkg élesztőt, beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. A fánkot középforró olajban, egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél figyeljünk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön a zsírban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkor szűrőkanállal szedjük ki, és még melegében szórjuk meg vaníliás cukorral.
Forrás: Bártfai László- 155 sütemény
2013. január 3., csütörtök
Nagyon finom palacsinta
Erzsike receptje:
- "7 egész tojás (M-es)
- 2 lapos evőkanál kristálycukor
- ½ evőkanál só
- 20 evőkanál liszt púposan, amennyi csak ráfér (soha nem mértem dekára, de az 1 kg lisztből nem marad túl sok)
- 1 liter tej
- 1 liter szénsavas ásványvíz (szentkirályi)
- olaj (előre belekeverve)
Forró palacsintasütőben, erős tűzön sütöm ki, egyszerre 2 sütőben. Legfeljebb akkor veszem lejjebb kicsit a lángot, ha nincs elég idő a fordításhoz, újraöntéshez, körbefolyatáshoz. Ezt nem lehet feldobni, ahhoz túl lágy a tésztája, de mi így szeretjük.
Azért is nem mérem a lisztet, mert a tojásméretek sem mindig egyformák. Kisütöm az elsőket, és ha úgy ítélem meg, hogy még lehet lágyabb, akkor még teszek hozzá kevés kristályvizet."
2012. december 31., hétfő
Korhelyleves
2 közepes fej vöröshagyma apróra kozkázva olajon lepirítva (só)
20 dkg parasztkolbász (ÁSZ), nem csípős, nem füstölt
25 dkg füstőlt-főtt tarja
2 kis kanál pirospaprika (nem csípős)
400 gr savanyú káposzta levével együtt
8 szem feketebors
1 nagy, 2 kisebb babérlevél
1 lapos kiskanál fűszerkömény
1 fej fokhagyma
só
2 marék rizs külön megfőzve a leves levében
20 dkg parasztkolbász (ÁSZ), nem csípős, nem füstölt
25 dkg füstőlt-főtt tarja
2 kis kanál pirospaprika (nem csípős)
400 gr savanyú káposzta levével együtt
8 szem feketebors
1 nagy, 2 kisebb babérlevél
1 lapos kiskanál fűszerkömény
1 fej fokhagyma
só
2 marék rizs külön megfőzve a leves levében
2012. december 23., vasárnap
Kocsonya és sült csülök, tarja sok zöldséggel
0,5 kg krumpli
280 gr vöröshagyma
750 gr sárgarépa
415 gr zeller
225 gr fehérrépa
45 gr fokhagyma + 68 gr (3 fej)
5 babérlevél
20 db egész fekete bors
1545 gr-os hátsó füstölt csülök
0,867 kg füstölt tarja
280 gr zöldborsó
só
nagyon pici sáfrány
5 óra főzés, úgy hogy ne forrjon
1 kg krumpli (forrás után 10 percig főztem, pucoltam steak krumplinak felvágtam- steak fűszer)
szétszedett hús (kocsonyába és vacsiba kettészedve)
pár szál pucolt répa
pár szál fehérrépa
sok fokhagyma
4-5 vöröshagyma
kocsonya tetejéről leszedett zsír
némi lé locsoláshoz és az aljára
némi zöldség a főtt részből (hagymák, borsó)
0,5 óra sütés egyben 200 fok
0,5 perc sütés ketté szedve 220 fok (Pataki tál két részében)
tarját kiszedtem
15 perc további sütés, a bőrt a húsokra pakoltam, forgattam, hogy ne főjön a lében, hanem kilátszódjon és süljön, hogy ropogós legyen
utána lekapcsoltam és a tarját visszaraktam tányéron egy kicsit melegedni
Kocsonya- 6 adag
kiveszek a húsból tarját és bőr nélküli csülköt is kb. 30 dkg-t
6 főtt tojás hosszában felezve
kb. 1,2-1,5 l főzőlé
1 csomag lapos zselatin (5-600 ml-hez való)
280 gr vöröshagyma
750 gr sárgarépa
415 gr zeller
225 gr fehérrépa
45 gr fokhagyma + 68 gr (3 fej)
5 babérlevél
20 db egész fekete bors
1545 gr-os hátsó füstölt csülök
0,867 kg füstölt tarja
280 gr zöldborsó
só
nagyon pici sáfrány
5 óra főzés, úgy hogy ne forrjon
1 kg krumpli (forrás után 10 percig főztem, pucoltam steak krumplinak felvágtam- steak fűszer)
szétszedett hús (kocsonyába és vacsiba kettészedve)
pár szál pucolt répa
pár szál fehérrépa
sok fokhagyma
4-5 vöröshagyma
kocsonya tetejéről leszedett zsír
némi lé locsoláshoz és az aljára
némi zöldség a főtt részből (hagymák, borsó)
0,5 óra sütés egyben 200 fok
0,5 perc sütés ketté szedve 220 fok (Pataki tál két részében)
tarját kiszedtem
15 perc további sütés, a bőrt a húsokra pakoltam, forgattam, hogy ne főjön a lében, hanem kilátszódjon és süljön, hogy ropogós legyen
utána lekapcsoltam és a tarját visszaraktam tányéron egy kicsit melegedni
Kocsonya- 6 adag
kiveszek a húsból tarját és bőr nélküli csülköt is kb. 30 dkg-t
6 főtt tojás hosszában felezve
kb. 1,2-1,5 l főzőlé
1 csomag lapos zselatin (5-600 ml-hez való)
2012. december 16., vasárnap
Tejes kifli és más otthoni pékáru
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2011/11/finom-tejes-kiflik-hagyomanyos-ropogos.html
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)