Tavaly láttam egy Gasztroangyalt, amiben a dióval foglalkoztak. Ott kóstoltak meg egy zölddió befőttet. Akkor felrémlett bennem az évekkel ezelőtti élmény, hogy valami húsos ételhez zölddió mártást ettünk és isteni volt. Akkor kérdeztem tesómat és akkori barátját (mindketten a vendéglátásban dolgoznak), hogy hogyan is kell ezt készíteni? Ismerik-e a zölddiót? Nem, nem ismerték. Aztán láttam ezt a műsort és összeállt a kép. Utánnaolvastam és rájöttem, hogy későn eszméltem, ősszel-télen már nincs mit tenni zölddió ügyben. De most időben vagyok. :D Tegnap Sasa szedett bő 100 szem diót, ma elkezdem elkészíteni, már csak azt kell kisakkozni melyikből mennyit és miben csináljam. :)
Kaldenekker féle 2 recepttel http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/diolikor-nyaron-elkeszited-karacsonykor-megihatod.html
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130621-zold-dio-likor.html
Zölddió befőtt http://www.sokszinuvidek.hu/index.php/otthon-keszult/901-Itt-van-a-z%C3%B6lddi%C3%B3-bef%C5%91tt-elrak%C3%A1s%C3%A1nak-a-szezonja
http://www.tundus.hu/receptek/zolddio-befott-2
http://www.bioberta.hu/zolddio_befott/
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130621-zolddio-befott.html
Zölddió angol módi http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20121112-dioval-a-meggazdagodas-fele.html
06.25
Tegnap már nem tudtam foglalkozni a dióval sokáig, így csak kivágtam a rossz részeket és vízbe tettem. Ma este megszúrkáltam és újra vízbe tettem. Nagyon-nagyon ajánlom neki, hogy nagyon finom legyen, mert eszméletlen munka volt. Azt hittem a 2 hétig tartó vízcserélgetés miatt írják, hogy macerás, de megéri. Nem, a szurkálás a rákfenéje a dolognak. 100 diót szedtek Sasáék erre a célra (+ a likőrökhöz). Sokáig is tartott, a gumikesztyű ellenére is összefogta a kezem, a hústű nem vitte át csak a villa és sajognak a tenyereim plusz a mutatóujjam tövében (!!!) lett egy nagy vízhólyag. Szóval legyen nagyon finom ez a zölddiós dolog! :D Viszont azt már most megállapítottam, hogy nem szabad eddig sem várni a leszedéssel. Jövőre legkésőbb június 15-e körül le kell szedni, mert vannak a dióban rossz részek bőven és elkezdett csontosodni is. Remélem ettől jó lesz. Ma elkészítem a likőröket is, aztán írom az idei konkrét arányokat és mennyiségeket.
Receptek még
http://napmatka.blogspot.hu/2009/09/napfordulos-diolikor.html
http://judit-mitfztemma.blogspot.hu/2011/07/diolikor.html
http://dioskonyv.bionuss.eu/44-02/1.htm
http://rekaye.blogspot.hu/2011/06/diolikor.html
http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/gentischer/hogyan-keszul-a-diobor-es-diolikor.html
http://napmatka.blogspot.hu/2009/09/napfordulos-diolikor.html
http://judit-mitfztemma.blogspot.hu/2011/07/diolikor.html
http://dioskonyv.bionuss.eu/44-02/1.htm
http://rekaye.blogspot.hu/2011/06/diolikor.html
http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/gentischer/hogyan-keszul-a-diobor-es-diolikor.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése