2012. november 30., péntek
Chuck's day off- portugál epizód
A szakács, ha szabadnapos műsor kanadai főzős sorozat is nagyon tetszik. Tegnap adták a II. évad 3. részét, amiben portugál ételeket csináltak. Ezt még nem találtam meg, de meg szeretném keresni, mert nagyon jó ételek voltak benne.
2012. november 29., csütörtök
Kacsamáj pástétom Lottitól
Nemrég voltunk Lottinál és Lajánál. Sajnos ritkán jutunk el hozzájuk, de olyankor mindig fenséges lakomában van részünk. Ez most is így volt. Az előétel kacsamáj pástétom volt kaláccsal és bagettel. Fenséges volt, így elkértem Lottitól a recptet, íme:
Vettem egy olyan 70 dkg-os darabot, abból pont két olyan adag jött mint amit a vacsin ettünk, és az a lényeg hogy 4-5 nappal a fogyasztás előtt kell elkezedeni a procedúrát. Először is egy éjszakára be kell áztatni a májat tejbe (valamelyik recept írt a tejbe egy gerezd fokhagymát volt amelyik nem, én kipróbáltam mind a két változatot, nem volt lényeges különbség.) Másnap kivenni, letörölgetni várni egy keveset amíg szobahőmérsékletű lesz és akkor jön a trancsírozás: annyira meg kell tisztítani a májat az erektől és a hártyáktól amennyire csak lehet. A nagy fő ereket ügye még nagyjából könnyen ki lehet szedni, aztán lehet szöszölni a kicsikkel is. Én kb 45 perc/ egy óra után szoktam azt mondani hogy na ennyi, addigra a máj is megolvad és elég undi már a dolog. Akkor ezt a masszát, besózom, borsomzom meg reszerelek rá kis szerecsen diót, (Itt kell belletenni a többi cuccot is ha akarsz kísérletezni, szarvasgombával, akármivel. Először tettünk bele egy felesnyi tokaji aszút de lehet portóit is, az finom volt) összekeverem és egy tálban visszateszem a hűtőbe még egy éjszakára. Másnap először is kivágok kartonból olyan formát ami pontosan illeszkedik az edény formájához és majd a máj tetejére kerül. A kartont becsomagolom alufoliába. Aztán megint kiveszem és elkezdem darabokban belepasszírozni a májat az agyagedénybe, jó alaposan belenyomkodva , hogy sehol ne maradjon levegő, mivel hidegen még olyan mint a gyurma ez könnyen megy. Aztán a tetejére jön a forma, az edényt beleteszem egy magas falú tepsibe és felöntöm forró vízzel legalább a máj szintjéig. A sütési időnél minden recept eltér van ami 110 fokon 40 percet van ami 130 fokon 30-at ír nekem a 120 fokon 45 perc vált be de ezt sütője válogatja. No ha letelt az idő vedd ki és óvatosan nyomd meg egy kicsit a kartonokat, így a zsír fel fogg buggyani az alufólás karton tetejére és ettől egyenletesebb lesz a pástétom kinézete. És akkor hűtő még 1-2 éjszakára és kész.
Angol tea falatok kétféleképpen
Ma délután Tv Paprikát néztünk Eszterrel. A Perfect műsorban angol teához illő édességek szerepeltek. A sütiket, szendvicseket kétféle stílusban készítették el. Először csak a scone süti tetszett meg, de aztán a többi is megfogott, így megkerestem őket.
Pikáns sajtos scone pikáns paradicsom szósszal és krémsajttal (sós): http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645064
Klasszikus édes scone gyümölcs lekvárral és clotted cream-el (én úgy emlékszem, hogy vanília fagyi volt): http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645061
Floretine sütemény: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645063
Pekán diós-cseresznyés brownie: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645057
Füstölt angolnás szendvics: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645062hj
Battenburg süti: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645065
Tárkonyos szendvics retekkel és mákkal: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645060
Mini krémes sütik csümölccsel: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645059
Pikáns sajtos scone pikáns paradicsom szósszal és krémsajttal (sós): http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645064
Klasszikus édes scone gyümölcs lekvárral és clotted cream-el (én úgy emlékszem, hogy vanília fagyi volt): http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645061
Floretine sütemény: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645063
Pekán diós-cseresznyés brownie: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645057
Füstölt angolnás szendvics: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645062hj
Battenburg süti: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645065
Tárkonyos szendvics retekkel és mákkal: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645060
Mini krémes sütik csümölccsel: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/645059
Libamáj créme brulléenek álcázva
Nagyon izgalmasnak tűnő libamáj recept Ízbolygótól. Kipróbálom nemsoká.
Forrás: http://www.izbolygo.hu/2007/10/01/vkf-ix-libamaj-creme-brulee-nek-alcazva/
2012. november 28., szerda
Hús grapefruit mártással
Ma az egyik ismerősöm egy eléggé egzotikusnak és izgalmasnak tűnő ételről tett fel képet a Facebookon. Sült hús grapefruit mártással. Íme az elkészítése:
szerintem finom lett a kaja, de csak ha szereted az édeskés gyümölcsös húsokat :)
mondjuk a grapefruit miatt kicsit kesernyés is, ha az nem jön be, próbáld helyette naranccsal.

én kb 2 grapefruit levét facsartam ki egy teflon edénybe, elkezdtem főzni, tettem bele úgy szemre cukrot (talán 3-4 evőkanálnyit, de kóstolással el lehet ezt dönteni:)
). a kifacsart gyümölcs belsejét is beleraktam, hogy legyen benne némi rost is. ezután egy kevés keményítőt (vagy ha nincs, lisztet, kb 2 evőkanálnyit) feloldasz kis vízben, belekevered azt is, és főzöd pár percig.

És hozzá a hús fűszerezése:
van itthon tarkaborsom, egész, azt törtem össze mozsárban, plusz kaptam firenzéből valami olasz fűszerkeveréket, még azt :D

de szerintem amilyen van otthon, nagyjából mindegy
bors, vegeta + valamilyen zöldfűszer is teljesen jó
Vegeta? Isten káromlás. Minden esetre nemsokára kipróbálom, mert azért eléggé izgatja a fantáziámat. :D
Forrás: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200150564192549&set=a.2268934408553.135441.1404373051&type=1&theater
Nagyon jó kekszgyűjtemény Karácsonyra
http://www.bystephanielynn.com/2011/12/100-christmas-holiday-cookie-ideas.html
2012. november 27., kedd
Mogyorókrém házilag
Egy nagyon jó varrós blogon off bejegyzésként futottam bele egy mogyorókrém receptbe. A kép igazán meggyőző volt, így megnéztem a belinkelt eredeti receptet majd rá is kerestem a neten. Nagyjából ugyanazt a receptet találtam meg több helyen kis módosításokkal:
10 dkg törökmogyoró (héj nélkül, lehántva)
15 dkv vaj
15 dkg jó minőségű csokoládé
20 dkg porcukor/cukor/nádcukor és méz
1,5 dl sűrített tej/kondenzált tej
Elkészítés:
1. A mogyorót megőrlöm (ha nem őröltet veszek).2. A csokoládét, és a vajat, feldarabolva egy fém edénybe teszem, és gőz fölött, alacsony hőfokon, lassan megolvasztom.3. A kondenzált tejet egy tejforralóban megmelegítem, de nem forralom. Beleteszem a cukrot, és addig keverem, míg teljesen fel nem oldódik benne.4. Amikor a csokoládé, és a vaj teljesen felolvadt, az összes többi hozzávalót belekeverem, és sima krémmé dolgozom.5. Csatos üvegbe töltöm, és felhasználásig hagyom kihűlni.
10 dkg törökmogyoró (héj nélkül, lehántva)
15 dkv vaj
15 dkg jó minőségű csokoládé
20 dkg porcukor/cukor/nádcukor és méz
1,5 dl sűrített tej/kondenzált tej
Elkészítés:
1. A mogyorót megőrlöm (ha nem őröltet veszek).2. A csokoládét, és a vajat, feldarabolva egy fém edénybe teszem, és gőz fölött, alacsony hőfokon, lassan megolvasztom.3. A kondenzált tejet egy tejforralóban megmelegítem, de nem forralom. Beleteszem a cukrot, és addig keverem, míg teljesen fel nem oldódik benne.4. Amikor a csokoládé, és a vaj teljesen felolvadt, az összes többi hozzávalót belekeverem, és sima krémmé dolgozom.5. Csatos üvegbe töltöm, és felhasználásig hagyom kihűlni.
Ha tudok hétvégén szerzek a piacon mogyorót, aztán kipróbálom és ha finom lesz, akkor csinálok Karácsonyra Virágnak, Katának meg persze Eszternek. :D
Közben rábukkantam egy csak mézes receptre Rita konyhájában (a fénykép is onnan van, ilyesmi állagút szeretnék én is), azt hiszem ezt fogom elkészíteni, legfeljebb a mogyoróból többet teszek bele a második adagnál kísérletképpen.
225 gr pörkölt, pucolt mogyoró
100 gr tejcsoki
300 gr étcsoki
410 gr tejcsoki Mikulás
200 ml tejszín

225 gr pörkölt, pucolt mogyoró
100 gr tejcsoki
300 gr étcsoki
410 gr tejcsoki Mikulás
200 ml tejszín
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)