2022. január 24., hétfő

Tepsis rakott csülök

 

forrás: https://www.nosalty.hu/recept/tepsis-rakott-csulok#comments



Előkészítés

perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc

       

    Hozzávalók

    Elkészítés

    1. A füstölt csülköt előző nap este beáztatjuk.
    2. Másnap rövid lében megfőzzük.
    3. A burgonyát alaposan megmossuk, majd sós vízben héjastul puhára főzzük.
    4. A füstölt szalonnát vékonyra felszeleteljük. A vöröshagymát karikára szeljük.
    5. A tejfölbe belekeverjük az apróra vágott fokhagymát, a 2 tojást, sózzuk,borsozzuk.
    6. A sütőt előmelegítjük.
    7. A tepsi aljába terítjük a szalonnaszeleteket, rá a hagymakarikákat, majd a megtisztított, karikára szelt főtt burgonya felét, ezután következik a feldarabolt csülök.
    8. Tetejére a maradék burgonyakarikákat tesszük, leöntjük a tejfölös masszával, mehet a sütőbe. Készre sütjük.
    • Sütés hőfoka180 °C
    • Sütés módjaalul-felül sütés
    • Tepsi mérete36x24x6
    • Sütés ideje60 perc
    • Elkészítettem13 alkalommal
    • Receptkönyvben0
    • Tegnapi nézettség7
    • 7 napos nézettség33
    • Össznézettség25027
    • Feltöltés dátuma2012. február 28.

    2022. január 17., hétfő

     Amerikai fánk recept Süss velemtől


    Amerikai fánk recept

     

    Egy finom amerikai fánk receptet keresel? Ezzel a donut recepttel nem fogsz mellé!

    Könnyen elkészíthető, nagyon finom és nem tocsog az olajtól. Próbáld ki Te is!

     

    Amerikai fánk recept hozzávalói:

    Tésztához:

    3 tojás
    30 dkg cukor
    3 dl tej
    18 dkg vaj
    1 tk vaníliás cukor
    csipet só
    40 dkg finomliszt
    15 dkg rétesliszt
    2 tk sütőpor

     

    Bevonathoz:

    10 dkg vaj
    7 dkg finom szemű kristálycukor
    1 kk fahéj
    10 dkg csokoládé korong

     

    Szükséges eszközök:

    amerikai fánk sütőforma,
    habzsák (elhagyható, de használatával sokkal könnyebben boldogulsz!).

     

    Az amerikai fánk elkészítése:

    1.Az amerikai fánk sütőformát egy szilikon ecset segítségévvel kikenjük vajjal (ezt a műveletet érdemes minden adag kisütése után megismételni, ha biztosra akarunk menni).
    2.A tojásokat elektromos vagy kézi habverővel felhabosítjuk (nem kell szétválasztani, mehet bele a sárgája és a fehérje egyaránt).
    3.Hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig (néhány perc) keverjük.
    4.Közben a tejet és a vajat egy lábosba tesszük és összeolvadásig melegítjük.
    5.A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a sütőport.
    6.A tojásos keverékhez adjuk a száraz anyagokat, ráöntjük az olvasztott vajas tejet és összekeverjük. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk.
    7.A habzsákba töltjük és körkörös mozdulatokkal kb. 2/3-ad részig töltjük a az amerikai fánk sütő mélyedéseit.
    8.180 ºC-on kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
    9.5 dkg vajat felolvasztunk és a kisült fánkok felét belemártjuk, majd fahéjjal elkevert cukorba nyomkodjuk.
    10.A maradék 5 dkg vajat és 10 dkg csokoládét gőz felett felolvasztjuk és ebbe mártogatjuk a kihűlt amerikai fánkokat.

     

    2021. április 6., kedd

     Húsvéti tejszínes kalács Limarától

    Idén Húsvét előtt az egyik lányom megkérdezte, hogy ugye most is sütök olyan finom kalácsot, mint tavaly. Egy pillanatra elfogott a pánik, hogy persze, csak jöjjek rá, hogy milyet sütöttem tavaly. :P Arra jutottam, hogy hasonló témában csak Limara receptjéből dolgozhattam, esetleg Borbás Marcsiéból. Limarára tettem le a voksot és nagyon jól tettem. Öt kalácsot sütöttem az elmúlt napokban, négyet ajándékba, mindegyik jól sikerült, nagyon elégedett vagyok vele, a gyerekek pedig kérték, hogy ne csak Húsvétkor készítsem, hanem simán csak uzsonnára is, mert sokkal finomabb, mint a bolti. férjem szüleihez is vittünk egyet, sógorom azt mondta, hogy ez olyan, mint amit apósom anyukája készített. Nagyon dícsérte mindenki, teljes sikert aratott. :) Lejegyzek pár tanulságot a következő sütésekhez, most még emlékszem rá. :) 

    A recept 30%-os tejszínt ír. Az első adagot azzal készítettem, aztán nem kaptam a boltban ugyanolyat, máshoz kellett nyúlnom. Találtam 2 decis, dobozos 35%-os habteszínt, ebből vettem. Szuperül működött vele, még talán még jobbak lettek, mint a sima zacskóüs habtejszínnel. Limara egyik posztjánál valaki belinkelt egy képet a könyvéből, amin az áll, hogy ha nincs tejszín otthon, akkor helyettesíteni lehet 1,5 dl tejjel és 8 dkg vajjal.

    A hozzávalók összedolgozását robotgéppel készítettem, kb 15 perc alatt lett szép sima, nem ragadós a tészta.

    Ha sütés előtt elfelejtem lekenni másodjára is tojássárgájával, az nem tragédia, szép lesz egyszeri kenéssel is. :) 

    A sütési időre 200, majd 180 fokot ír, a linken szereplő videón 170 fokot, a képen mozog a levegő a sütőben, így arra jutottam, hogy 170 fokon sütöm légkeveréssel. Az első felére tettem be egy kis tál vizet. Tökéletesen működött így.

    Késleltetett sütés: Limara írt egy posztot a késleltetett sütésről- "Sokan kérdezitek, hogy lehet-e éjszakai kelesztéssel kalácsot sütni. Igen lehet.

    Lehet úgy, hogy a tésztát dagasztás után rögtön beteszitek a hűtőbe, reggel osztjátok, formázzátok, majd amikor duplájára kelt, sütitek.
    És lehet úgy, hogy formázás után dobozformába teszitek, lazán letakarjátok, mehet a hűtőbe és reggel a sütőbe. Én inkább így szoktam"
    A dagasztás utáni hűtést próbáltam ki az első alkalommal. 6 fokra tettem be az alsó polcra. Szépen meg kelt reggelre.

    A recept: https://www.limarapeksege.com/2014/04/husveti-kalacs.html?fbclid=IwAR3o-nXIXJ0c22G1Ch7cRL5ybED3Fnwv1JU4vQyyEduPhlwiZfsZYXGnRVk






    2019. augusztus 27., kedd

    Meggyes rácsos pite

    Ezt a receptet http://rcnews.hu/omlos-racsos-meggyes-pite/ kicsit átalakítottam, a tésztát megdupláztam, hogy a fekete-fehér-szürke pöttyös zománcos tepsibe pont jó legyen. 

    Tészta

    70 dkg finomliszt
    1 csomag sütőpor
    2 db tojás40 dkg vaj20 dkg porcukor2 csipet só2 csomag vaníliás cukor



    Krém

    1-1,3 kg magozott meggy
    3 dl víz
    2 tasak vaníliás pudingpor
    4 csapott ek cukor



    Sütés előtt legalább fél órára hűtőbe teszem. A meggykrémhez először melegítem, forralom a meggyet. Külön összekeverem a vizet, cukrot és pudingport. Kicsit leturmixolom a meggyet, hogy kicsit darabos maradjon, majd hozzákeverem a keveréket. Kavargatom míg kicsit sűrűsödik. Nem szabad nagyon szilárdra készíteni, később a sütés közben még szikkadni fog. A krémet akkor lehet rátenni, ha már kicsit kihűlt. A tésztának kb. 4/5-ét teszem a tepsibe és az 1/5-ből készítek rá rácsot.

    30-35 percen keresztül sütöm 180 fokon

    2018. december 11., kedd

    Levendula szörp

    Jövőre készítsünk levendula szörpöt az adventi bazárra :)

    https://eletszepitok.hu/igy-keszul-a-levendulaszorp/

    2015. december 30., szerda

    Hagymalekvár Stahl Judittól

    Hozzávalók

    10 dkg vaj
    1/2 dl olivaolaj
    1 kg lila hagyma
    só, frissen őrölt bors
    7 és 1/2 dkg cukor
    1 kávéskanál őrölt fahéj
    1 dl balzsamecet
    2 dl száraz vörösbor


    Forrás: http://www.stahl.hu/hu/recept/falatkak/Crostini_hagymalekvarral_es_majpastetommal

    2014. április 18., péntek

    Claire Thomas crostata

    A nectarineos crostata receptje eltűnt Claire Thomastól. :( Piszokság, de most már biztosra megyek. Idemásolom az epresét abban bízva, hogy az alaprecept ugyanaz és így tuti megmarad az utókornak. :D

    INGREDIENTS
    1 egg
    1/4 cup white sugar
    1 pinch of salt
    1 teaspoon vanilla extract
    3/4 cups hot milk
    1 sprig thyme, leaves removed
    1 egg, beaten (for egg wash)
    salt and pepper
    2 cups strawberries, quartered
    1 tablespoon St. Germain (optional)
    1 tablespoon lemon juice
    1 teaspoon sugar

    INGREDIENT (PIE CRUST)
    1 1/4 cups all-purpose flour- kb 190 gr liszt
    1 1/2 tablespoons sugar- 
    1/2 teaspoon kosher salt- kb 10 g  só
    4 ounces (one stick) unsalted butter, cold, cut into small pieces- 120 ml- 113,4 g
    1/8-1/4 cup ice water

    Preheat oven to 400 degrees F.
    First make the pie crust:  In a food processor, or using your fingertips (quickly!), combine the flour, sugar, salt and butter until the chunks of butter are broken down to the size of peas, and the flour feels like wet sand. Add the first 1/4 cup of water, and mix until the dough comes together easily. (Note: it’s too dry if it immediately clumps apart.)  Add two tablespoons of water at a time—you can always add more water, but not more flour, so be careful not to add too much!
    Gather the dough into a ball and plop them on top of a sheet of plastic wrap. Loosely wrap up the ball and press down, smooshing the ball into a disc about an inch thick.  Pop them in the fridge for at least 30 minutes while you busy yourself with the other stuff.
    For the pie, Mix together egg, sugar, salt, and vanilla and stir well.  Blend in the scalded milk. Roll the pie dough out into a 14-inch circle on a well-floured surface, about 1/8 inch thick.  Place the crust on a parchment-lined rimmed baking sheet.  Take the outer 1-inch edge of the crust and fold it up, pinching it so it forms a tall edge around the border of the crust.
    Pour the egg mixture (your custard) into the crust.  Brush the crust with the beaten egg and sprinkle with a pinch of salt, a pinch of sugar, and a pinch of freshly ground black pepper.  Sprinkle the thyme over the pie.  Bake for 30 to 35 minutes and cool on a rack.  Mix the strawberries, St. Germain, lemon juice, and sugar together, and let them sit for 15 minutes.  Top the crostata with the strawberries.

    Forrás: http://www.thekitchykitchen.com/?recipes=/strawberry-salt-pepper-crostata-with-thyme/