2013. április 21., vasárnap

Vaníliás kifli/ Hókifli és linzer recept Bettustól

Napok óta töröm a diót a medvehagymás pestohoz. Közben elhatároztam, hogy a maradékot is megcsinálom és azon gondolkodtam, hogy mihez lehetne felhasználni. Eddig Erzsike diós-kétféle csokis sütije jutott eszembe és most találtam egy sütihez receptet, amit én hókifliként ismerek, de Bettusnál vaníliás kifliként szerepel. A képek és a recept elég jónak néz ki, így szépen idemásolom, hogy ne felejtsem el, amikor majd a sok dió itt áll halomba. :)

"50 dkg liszt
20 dkg olvasztott RAMA
20 dkg darált dió
14 dkg porcukor
2 tojás
egy csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
egy csipet só
kevés tej az összeállításhoz!

A száraz hozzávalókat összekeverem.
MAjd hozzáadom a tojást és a langyos, de olvadt vajat.

Jól megdolgozom és már formázhatom is.
180 fokon légkeveréses sütőben 5-8 perc alatt megsütöm.
Majd melegen vaníliás porcukorban megforgatom!

Ebből kb. 100-125 db jön ki!"

Sőőőőőőt, most látom, hogy van ugyanitt egy nagyon jó linzer recept is.

"1 tojás
1 tojássárgája
fél kg finomliszt
1 egész RAMA kicsit megolvasztva
20 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl-piros
1 citrom héja
egy csipet só

LEKVÁR a ragasztáshoz

A lisztet, sót, cukrot, van.cukrot és sütőport összekeverem.
Ezután hozzáadom a tojást.
Majd a langyos vajat és annyi tejfölt, hogy szépen gyúrható legyen :)

Berakom a hűtőbe min. 1 órát pihenni.
Lisztezett deszkán kinyújtom, viszonylag vékonyra...és 180 fokon légkeveréses sütőben 5-8 perc alatt kisütöm :)"

2013. április 2., kedd

Medvehagymás pesto

30 gr (kb. 1 nagy marék) tisztított, mosott, leitatott medvehagyma
85 gr reszelt parmezán
80 gr pirított dió (héja pirítás után le van dörzsölve)
olivaolaj

Üvgek kisütve, tetők kifőzve. Összetevőket leturmixolom, teszek hozzá olivaolajat (már turmixolás közben is egy kicsit, hogy könnyebben pépesedjen. Betöltöm az üvegekbe és berakom a sütőbe. Teszek az üvegek alá egy tepsit és addig melegítem, míg az olaj elkezd bugyogni. Nem szabad az üvegeket telerakni, mert kifut. Bugyogás után kiveszem és rátekerem a tetőket, majd száraz dunsztba rakom.

A mennyiségek és az arányok nem fixek, most éppen így sikerült kimérni, csak azért írtam le, hogy ha felbontjuk és valamelyik összetevő sok vagy kevés, akkor tudjam hogyan változtassunk az arányokon.

2013. március 25., hétfő

Szuper sütik a Femináról

Gyümölcsós sajttorta sütés nélkül: http://tablet.femina.hu/recept/gyumolcsos_sajttorta_sutes_nelkul

Eredeti tiramisu: http://tablet.femina.hu/recept/az_eredeti_olasz_tiramisu_receptje

Joghurtos pohárkrém: http://tablet.femina.hu/recept/husito_joghurtkrem_csokival_es_gyumolccsel


2013. március 22., péntek

Gumicukor házilag

http://hvg.hu/gasztronomia/20120227_gumicukor_hazilag_recept

http://tucsokbogar.blogspot.hu/2010/09/gumicukor-hazilag.html

2013. március 13., szerda

Rukkola pesto


"Hozzávalók:
  • 2 csokor rukkola
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál parmezán sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál pirított mandula
  • só, őrölt bors
A megmosott és lecsepegetett rukkolát vágjuk kis darabokra, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá a többi alapanyagot is és az egészet pépesítsük. Tegyük kis üvegekbe, és a felesleges mennyiséget tároljuk mélyhűtőben.

Kenjük frissen elkészített pizza tetejére, pirított kenyerekre, paradicsomszeletekre. De készíthetünk salátaöntetet is kefírbe keverve, frissen főtt apró burgonyákat is megbolondíthatunk vele. Nagyon finom kifőtt tésztával összekeverve, de a sajtokhoz is nagyon jó kiegészítő."

Forrás: http://kaldeneker.hu/receptjeim/eloetelek/rukkola-pesto.html