2013. február 3., vasárnap

Tökmagos pogácsa

Recept forrása: Stahl magazin

Tapasztalatok: 

  • A recept 1 kiskanál sót ír, de nekem így egy kicsit sótlannak tűnt a végeredmény. Legközelebb 1 púpos kiskanál sóval próbálom meg elkészíteni.
  • A leírásban a hűtőben való pihentetés után egyből jön a pogácsa kiszaggatása és utána egy fél órás pihenő. Ez nekem nem jött be. A harmadik adag, ami a pulton pihent, amíg az első két adagot kiszaggattam érezhetően jobban megkelt, lazább tésztájú, magasabb volt és eltűnt az első két adagban még érezhető lisztes-élesztős plusz íz is. A plusz íz másik oka az is lehet, hogy az első két adagnál (a kinyújtott nagy tészta, a harmadik a szaggatásnál keletkezett pluszok összegyúrása utáni maradék adag) sokkal jobban beliszteztem a deszkát, a harmadiknál nem, ezt is el fogom hagyni.
  • Az első kinyújtásból készült két adagot kis pohárral szaggattam, igyekezve, hogy ne forrgassam, csak nyomja a poharat, elméletileg így jobban megkel utána. Azomban még így is összehasonlíthatatlanul jobb lett a harmadik adag, aminél a maradék tésztát már csak egy éles nagykéssel összevágtam négyzet alakúra. Ez részben a kelési időnek, részben a vágásnak köszönhető.
  • Ezentúl a  hűtős pihentetés után kinyújtom, hagyom pihenni és felvágom négyzet alakúra késsel. A deszkát pedig nem vagy csak nagyon kicsit lisztezem be. 

2013. január 15., kedd

Juhtúrós sztapacska, savanyú leves, slambuc

Savanyú leves

olajon megpirítani a lisztet, lehúzni fűszerpaprikát belerakni egyéb belevalók

egyéb belevalók:
vöröshagymát aprítani, fokhagymát szétnyomni, darabolni
fehérrépát, burgonyát, 1 db tv paprikát, kevés paradicsomot, kevés kolbászt kockára vágni

3-4 babérlevél, alaposan megsózni, felönteni vízzel, felforrÁS után 30-40 percet főzni
ecet, tejföl még egyet rottyanjon és készen van

Juhtúrós sztrapacska

krumplit nyersen lereszelni, 1 tojás, liszt, só, összekeverni
forrásban lévő sós vízbe beleszaggatni
néha megkavarni, ha feljöttek a víz tetejére megfőttek
szalonnát pirítani, zsírját a leszűrt sztrapacskára tenni

rétegezni egy tálba:
sztrapacska
juhtúró
sztrapacska
juhtúró
sztrapacska
tetejére pirított szalonna

Slambuc

füstölt szalonnát felkockázunk
megpirítani bográcsban
nagy lebbencset hozzáadni, szalonnán megpirítani, míg szép barna nem lesz
vöröshagymát felaprítani, hozzáadni

krumplit felaprítani, bográcsot félrehúzni, pirospaprikát belekeverni miután kihűlt, hogy nehogy megégjen, ahogy el kezd melegedni, hozzáadni a burgonyát, megsózni (vigyáznia mennyiséggel, mert a füstölt szalonna nagyon sós)

amikor már serceg forró vízzel felönteni (rövidebb idő alatt fő meg, nehogy a tészta szétázzon), tovább főzni
megborsozni, megrázogatni

Forrás: Tv Paprika- Táj-Föld (2013.01.15-i adás, 2010-es sorozat 10. rész)

Töltött gombafejek

menta
bazsalikom
petrezselyem
bors
szardella
feta sajt
gombafejek egészben


Gombafejeket megtisztítani, zöldfűszereket feladpíratni és összekeverni a feta sajttal és a szardellával, majd betölteni a megfordított egész gombafejekbe. 200 fokon sütni 5-10 percig.

Forrás: Jó szakács, rossz szakács

2013. január 13., vasárnap

Szalagos fánk



  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 kanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • fél dl rum
  • olaj a sütéshez


3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 2,5 dkg élesztőt, beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. A fánkot középforró olajban, egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél figyeljünk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön a zsírban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkor szűrőkanállal szedjük ki, és még melegében szórjuk meg vaníliás cukorral.

Forrás: Bártfai László- 155 sütemény

2013. január 3., csütörtök

Nagyon finom palacsinta

Erzsike receptje:


  • "7 egész tojás (M-es)
  •  2 lapos evőkanál kristálycukor
  •   ½ evőkanál só
  •  20 evőkanál liszt púposan, amennyi csak ráfér (soha nem mértem dekára, de az 1 kg lisztből nem marad túl sok)
  •  1 liter tej
  •  1 liter szénsavas ásványvíz (szentkirályi)
  •  olaj (előre belekeverve)


Forró palacsintasütőben, erős tűzön sütöm ki, egyszerre 2 sütőben. Legfeljebb akkor veszem lejjebb kicsit a lángot, ha nincs elég idő a fordításhoz, újraöntéshez, körbefolyatáshoz. Ezt nem lehet feldobni, ahhoz túl lágy a tésztája, de mi így szeretjük.
Azért is nem mérem a lisztet, mert a tojásméretek sem mindig egyformák. Kisütöm az elsőket, és ha úgy ítélem meg, hogy még lehet lágyabb, akkor még teszek hozzá kevés kristályvizet."