2018. december 11., kedd

Levendula szörp

Jövőre készítsünk levendula szörpöt az adventi bazárra :)

https://eletszepitok.hu/igy-keszul-a-levendulaszorp/

2015. december 30., szerda

Hagymalekvár Stahl Judittól

Hozzávalók

10 dkg vaj
1/2 dl olivaolaj
1 kg lila hagyma
só, frissen őrölt bors
7 és 1/2 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 dl balzsamecet
2 dl száraz vörösbor


Forrás: http://www.stahl.hu/hu/recept/falatkak/Crostini_hagymalekvarral_es_majpastetommal

2014. április 18., péntek

Claire Thomas crostata

A nectarineos crostata receptje eltűnt Claire Thomastól. :( Piszokság, de most már biztosra megyek. Idemásolom az epresét abban bízva, hogy az alaprecept ugyanaz és így tuti megmarad az utókornak. :D

INGREDIENTS
1 egg
1/4 cup white sugar
1 pinch of salt
1 teaspoon vanilla extract
3/4 cups hot milk
1 sprig thyme, leaves removed
1 egg, beaten (for egg wash)
salt and pepper
2 cups strawberries, quartered
1 tablespoon St. Germain (optional)
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon sugar

INGREDIENT (PIE CRUST)
1 1/4 cups all-purpose flour- kb 190 gr liszt
1 1/2 tablespoons sugar- 
1/2 teaspoon kosher salt- kb 10 g  só
4 ounces (one stick) unsalted butter, cold, cut into small pieces- 120 ml- 113,4 g
1/8-1/4 cup ice water

Preheat oven to 400 degrees F.
First make the pie crust:  In a food processor, or using your fingertips (quickly!), combine the flour, sugar, salt and butter until the chunks of butter are broken down to the size of peas, and the flour feels like wet sand. Add the first 1/4 cup of water, and mix until the dough comes together easily. (Note: it’s too dry if it immediately clumps apart.)  Add two tablespoons of water at a time—you can always add more water, but not more flour, so be careful not to add too much!
Gather the dough into a ball and plop them on top of a sheet of plastic wrap. Loosely wrap up the ball and press down, smooshing the ball into a disc about an inch thick.  Pop them in the fridge for at least 30 minutes while you busy yourself with the other stuff.
For the pie, Mix together egg, sugar, salt, and vanilla and stir well.  Blend in the scalded milk. Roll the pie dough out into a 14-inch circle on a well-floured surface, about 1/8 inch thick.  Place the crust on a parchment-lined rimmed baking sheet.  Take the outer 1-inch edge of the crust and fold it up, pinching it so it forms a tall edge around the border of the crust.
Pour the egg mixture (your custard) into the crust.  Brush the crust with the beaten egg and sprinkle with a pinch of salt, a pinch of sugar, and a pinch of freshly ground black pepper.  Sprinkle the thyme over the pie.  Bake for 30 to 35 minutes and cool on a rack.  Mix the strawberries, St. Germain, lemon juice, and sugar together, and let them sit for 15 minutes.  Top the crostata with the strawberries.

Forrás: http://www.thekitchykitchen.com/?recipes=/strawberry-salt-pepper-crostata-with-thyme/

2014. március 26., szerda

Garlic bread

"A szép bagetteket 2-3 cm-es közönként be kell vágni, de vigyázva, hogy ne teljesen legyen átvágva. Ezt megelőzően jó sok fokhagymát apróra vágni, és vajjal elkeverni (esetleg pici sót bele). A résekbe ebből a vajas fokhagymából belekenni. Utána jó szorosan alufóliába jól összenyomva beburkolni, és a sütőben 15-20 percig átsütni. Utána felszeletelni. Klassz vendégváró, de vacsira, nasizni, nagyon finom  Jól átjárja a bagettet a vajas-fokhagymás krém. Jó étvággyal elfogyasztani "

2014. március 6., csütörtök

Kenyérfajták sütéshez

BL 80 fehérkenyér
BL 112 félbarna kenyér
BL 160 félbarna kenyér
BL 240 barna kenyér
RL 90 ROZS kenyér
BL 200 teljes kiőrlésű liszt
BL 300 teljes kiőrlésű l.

2014. március 2., vasárnap

Kenyérfűszer kenyérsütéshez

Az Fb-n tagja vagyok egy Akik szeretnek kenyeret sütni nevű csoportnak, ott tette közzé az egyik tag a kenyérsütéshez használt fűszerét:

2 rész őrölt kömény, 1 rész őrölt koriander, 1 rész őrölt ánizs, 1 rész őrölt fekete bors. 
A fűszereket keverjük össze, és tegyük légmentesen záródó üvegbe. Egy kenyérhez 1 teáskanálnyi fűszert adjunk.